Slanke blader i dype toner springer opp fra en terrakottapotte og lener seg mot solskinnet som flyter inn det store vinduet. En gruppe små sukkulenter i gyllen grønn står ved siden av en leken eføy som daler ned fra hyllen… Allerede før pandemien hadde disse grønne vennene funnet kjærlige hjem, i lune kroker og store potter, men siden har salget kun gått oppover. Plante-trenden fra 70-tallet er nå tilbake med full styrke og det med god grunn.
Det er over ett år siden pandemien brøt ut og tok med seg det hektiske hverdagslivet på både godt og vondt. Det er ingen tvil om at den fine siden av den nye hverdagen er at vi har funnet tilbake til og gledet oss over enklere og mer tradisjonelle levemåter. Dette i form av alt fra eksperimentering med surdeigskultur og baking av blomstereng-focaccia, til strikking og hekling i regnbuens farger – og ikke minst har vi funnet tilbake til naturen. Utover hytteturer, nye fjelltopper som skulle utforskes, og utallige spaserturer i nærområdet, har vi i lengre tid vært begrenset til hjemmene våre. Konklusjonen flere og flere da har kommet til er: Hvorfor ikke bringe godene fra naturen inn hit også?
På et rent estetisk nivå er planter og deres velkjente myke grønntoner varme og imøtekommende, og slik skaper de en rolig og lun atmosfære i hjemmet. Med sine spennende og imponerende former – som den robuste og skarpe svigermors tunge eller den elegante og frodige fredsliljen – gir de dybde og sjel til ethvert rom. I en tid hvor arbeid og fritid i stor grad er tilbragt i samme omgivelser, er planter altså en fin måte å bringe enn sunn dose livlighet inn i hjemmet. Men å omgi seg med slike naturlige elementer handler om langt mer enn estetikken.
Forskning viser nemlig en sammenheng mellom innendørsplanter og mental helse. Ikke bare forbedrer planter luftkvalitet, men i 2019 dokumenterte en japansk studie at folk som omgikk grønne planter på en daglig basis opplevde en 27% reduksjon i stress og angst. I the Journal of Physiological Anthropology kan en dessuten lese om hvordan det å ta og lukte på planter kan redusere stress, og at jorden som plantene står i kan ha lignende effekt fordi det inneholder mikrober som fungerer som naturlige antidepressiva. Selv om en gåtur i en park eller skog utgjør en større forskjell (fordi det betyr tilgang på enda mer natur), så er det tydelig at planter har en stor nytteverdi i hjemmet for de timene som uansett tilbringes innendørs.
Videre er det forskning som tyder på at det oppstår en emosjonell tilknytning til plantene våre. Til tross for at denne tilknytningen som regel er mild, er den meningsfull fordi den intensifiserer de andre fordelene som kommer med å omgi seg med planter i hjemmet. Ifølge en studie publisert av the American Psychology Association, er det dessuten en direkte sammenheng mellom et nært forhold til naturen og glede. Disse funnene støtter ideene biofili bygger på. Dette begrepet betyr ‘kjærlighet for livet’ og er et tankesett som legger opp til at naturen er sentral for velværet vårt og at det ligger i menneskets natur å finne en nærhet med den naturlige verden.
Det er altså mer til planter enn estetikken. Det handler om å bringe naturlige elementer inn i hverdagen og nyte fordelene. Er du klar for å hive deg på trenden?
